Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073-5 516 516
  • info@gloudemansadviesgroep.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

15-01-2019

Nieuwe auto. Private lease of persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening was een populaire manier om een aan te kopen auto te financieren. Is private lease een goed alternatief voor het lenen?

Het kopen van een auto doe je niet omdat het een goede investering is. Het is een grote kostenpost, maar een auto kunnen we meestal niet zonder. Lenen voor een auto wordt afgeraden, maar is niet altijd te voorkomen. Als je afhankelijk bent van eigen vervoer, is het hebben van een auto een noodzakelijk iets. Vooral als je de auto ook nog voor het werk nodig hebt. En wie dan nog niet voldoende gespaard heeft zal vaak noodgedwongen moeten kiezen voor lenen. 

Betaal de lening snel terug

Met een persoonlijke lening betaal je het geleende bedrag in een periode van bijvoorbeeld 60 maanden weer terug. De rentes op dergelijke leningen zorgen er echter voor, dat het autorijden nog duurder wordt.
En wie bij het kopen van de volgende auto nog niet klaar was met zijn eerste autolening, zal daarna iedere maand nóg duurder uit zijn. Zorg er daarom wel voor dat je de lening terugbetaald hebt voordat je een andere auto koopt. 

Wat zijn de voordelen van private lease?

Ook bij private lease is er sprake van een vaste last per maand. Het grote verschil is dat de contractant niet de eigenaar wordt van de auto. Het is dan ook een soort van 'huren'. Immers de afschrijving, de onderhoudskosten, het verzekeren en de belasting zijn allemaal kosten die voor rekening van de leasemaatschappij blijven. Alleen het tanken betaal je zelf. 

Wat kost een persoonlijke lening?

Banken hanteren verschillende tarieven voor een persoonlijke lening. De maandlasten zijn dan ook sterk afhankelijk van de hoogte van de rente. De totale schuld wordt terugbetaald gedurende de looptijd van een lening. Bij een rente van 6 procent bedraagt de maandlast bij een looptijd van 5 jaren bijvoorbeeld 385 euro uitgaande van een lening van 20.000 euro. Bij een rentepercentage van 4 procent komt het maandtarief uit op 368 euro. De hoogte van de rente bepaalt dus de maandlast.

Waar is het maandtarief van afhankelijk bij private lease?

Private lease is niet te vergelijken met een persoonlijke lening. Eigenlijk lijkt het vooral op een huurcontract. Je ‘huurt’ de auto voor een bepaalde periode voor een vast bedrag in de maand. De hoogte van de maandlasten hangt af van meerdere factoren. Belangrijke kostenbepalende factoren zijn:

  • De nieuwwaarde van de auto;
  • Toegevoegde accessoires en extra opties;
  • Looptijd van het contract;
  • Het aantal schadevrije jaren;
  • Hoeveel kilometer wordt er per jaar met de auto gereden?

Daarom is lenen en private lease duur

Bij het lenen betaal je een hoge rente over de openstaande schuld. Deze kosten kun je voorkomen door het sparen voor het kopen van een auto. Sparen levert nauwelijks nog rente op, maar is beter dan een vergoeding betalen over een persoonlijke lening. Ook private lease is relatief duur. Tel de maandlasten over de gehele looptijd maar eens bij elkaar op. 

Voorkeur?

En wat heeft dan eigenlijk de voorkeur? Op nummer 1 staat natuurlijk altijd om de auto gewoon contant te betalen. Maar wie dat niet (helemaal) kan zal goed moeten vergelijken. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens