Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 073-5 516 516
  • info@gloudemansadviesgroep.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

19-12-2018

Kindje op komst? Waar moet je rekening mee houden?

Het krijgen van een kindje vraagt om de nodige voorbereidingen. Ook in financieel opzicht. Hoe ga je het in de portemonnee merken?

Tijdens de zwangerschap en na de bevalling komen er al kosten op je af die je niet (of maar deels) terugkrijgt uit de zorgverzekering. Op langere termijn zul je het ook merken aan het beschikbare budget. Over een flink aantal jaren komen er ook nog studiekosten aan. Alles bij elkaar zaken waar je maar beter al vroeg rekening mee kunt gaan houden.

Welke kosten kun je verwachten na de bevalling?

Verwacht je in 2019 gezinsuitbreiding? Kijk dan vóór 1 januari goed naar jouw zorgverzekering. Welke kosten krijg je vergoed? Zo zal een bevalling in het ziekenhuis zonder een medische indicatie bij veel zorgverzekeraars bijvoorbeeld niet voor vergoeding in aanmerking komen. Wat dat betreft kan het verstandig zijn om jouw zorgverzekering goed na te lopen op de gewenste dekkingen. Uiteraard helpen we daar graag even bij. Want het beste is natuurlijk om vooraf in te kunnen schatten welke dekkingen straks nodig zijn.
Wat wordt bijvoorbeeld vaak niet vergoed:

  • De gedeeltelijke kosten van een ziekenhuisbevalling als het medisch niet noodzakelijk is
  • Eigen bijdrage voor kraamzorg
  • Daarnaast worden bepaalde testen en echo’s niet vergoed vanuit de basisverzekering

De vaste lasten stijgen en de boodschappen worden duurder

Meer mensen in huis zorgt uiteraard ook voor een hogere energierekening en een groter waterverbruik. Maar vergeet ook de kosten van het inrichten van een babykamer niet. En de kleding en andere spulletjes voor de baby. Wegwerpluiers zijn duur en hetzelfde kun je zeggen over de babyvoeding. Een stijging van de maandelijkse uitgaven kan eenvoudig de honderd euro overstijgen. Goed om rekening mee te houden. 

Wat kost kinderopvang?

De Consumentenbond schat de gemiddelde kosten van kinderopvang op 7,45 euro per uur. In 2019 zal het hoger uitvallen, namelijk 8,02 euro. Voor 2018 is 7,45 euro overigens ook het maximumtarief waarover je onder voorwaarden recht kunt hebben op kinderopvangtoeslag. Je kunt de kosten drukken met andere manieren van opvang. Bij opa en oma brengen is wat betreft de kosten natuurlijk ideaal. Maar een gastouder kan ook een alternatief zijn. De gemiddelde kosten komen hier lager uit, namelijk gemiddeld 5,91 euro per uur.

Gaat één van beide minder werken?

Naast het feit, dat de kosten kunnen toenemen, zal vaak het inkomen ook nog eens lager worden. Want als één van beiden minder gaat werken, zal het besteedbaar inkomen dalen. Maak vooraf een inschatting of dit op te vangen is, zeker in combinatie met de stijgende uitgaven. Door een lager inkomen kan er wel weer recht bestaan op hogere toeslagen. Dit kan het verschil in inkomsten iets dempen.

Vergeet het aanpassen van de verzekeringen niet

Na de geboorte moet er ook gedacht worden aan de verzekeringen. Het kindje schrijf je bij op de zorgverzekering van één van de ouders. Hier betaal je geen premie voor tot het kind 18 jaar oud is. Maar denk ook om het bijschrijven op de uitvaartverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering.
Hoe dan ook, we helpen. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens